Hoppa till innehåll

Idrottsnutrition

Få ut mer av din träning med rätt koststrategi

Oavsett om du är uthållighetsidrottare, styrketränande eller aktiv motionär kan kosten göra stor skillnad för din prestation, återhämtning och utveckling. Jag hjälper dig att hitta en hållbar koststrategi anpassad efter dina mål – vare sig du siktar på elitnivå eller tränar för hälsa och välmående. 

Så här går det till 

Möten sker antingen på plats i Studio Östersund eller digitalt. 

1. Kartläggning & analys 

  • Innan första träffen registrerar du din kost och träning under fem dagar (en dag för ungdomar).
  • På vårt första möte går vi igenom analysen tillsammans. Jag hjälper dig att förstå ditt energiintag, eventuella obalanser och hur detta påverkar din prestation och återhämtning.
  • Du får konkreta råd baserade på dina behov och mål. 

2. Individanpassade verktyg & hemuppgifter 

  • Mellan träffarna får du öva på nya strategier i vardagen med stöd av personliga rekommendationer, recept och beteendefokuserade verktyg.
  • Vi använder en kostregistreringsapp för att öka din kunskap och förståelse för hur ditt intag påverkar din energi och prestation. 

3. Löpande uppföljning & justering

  • På varje träff följer vi upp dina framsteg, eventuella utmaningar och justerar planen utifrån vad som fungerar för dig.
  • Genom coachmodellen NÖHRA (Nuläge, Önskat läge, Hinder, Resurser, Aktivitet) hjälper jag dig att reflektera, identifiera hinder och hitta hållbara lösningar som fungerar i din vardag. 
  • Antal träffar anpassas efter behov, men vanligtvis krävs 4–6 tillfällen för att ge rätt stöd. Minimum 3 träffar. 

Vad är relativ energibrist?

Relativ energibrist hos idrottare (på engelska Relative Energy Deficiency in Sport, RED-S) är ett tillstånd där kroppen inte får tillräckligt med energi för att täcka både det som krävs för träning och de grundläggande kroppsfunktionerna som behövs för att hålla dig frisk. Det handlar alltså om att det inte finns en balans mellan energiintag (mat och dryck) och energiförbrukning (träning och vardagliga aktiviteter).

Vad innebär det?

När du tränar mycket utan att äta tillräckligt kan kroppen hamna i ett tillstånd där den prioriterar energi till de mest livsnödvändiga funktionerna, som att hålla hjärtat igång och reglera kroppstemperaturen. Samtidigt kan mindre viktiga funktioner, som hormonbalans, benhälsa och immunförsvar, bli lidande.

Vanliga konsekvenser av relativ energibrist:

  • Nedsatt prestationsförmåga: Du blir tröttare och orkar inte träna lika bra. Du blir lätt stum i benen vid intervallpass.
  • Hormonella problem: Hos kvinnor kan det leda till oregelbunden eller utebliven menstruation. Hos män kan testosteronnivåerna sjunka, upplevd minskad sexlust.
  • Ökad skaderisk: Benhälsan kan försämras, vilket ökar risken för stressfrakturer.
  • Försämrat immunförsvar: Du blir oftare sjuk.
  • Psykisk påverkan: Du kan känna dig mer nedstämd eller stressad.
  • Magproblem: besvär med känslan av uppblåsthet och/eller ofta gasig.

För motionärer 

Relativ energibrist är inte bara något som drabbar elitidrottare – det kan även påverka motionärer som tränar mycket utan att anpassa sitt energiintag. Om du tränar relativt mycket och samtidigt försöker hålla igen på maten för att gå ner i vikt eller “äta nyttigt” kan risken för energibrist öka.

För att undvika detta är det viktigt att:

  1. Äta tillräckligt för att täcka både träning och vardagliga behov.
  2. Variera kosten för att få i dig alla viktiga näringsämnen.
  3. Vara uppmärksam på signaler från kroppen, som extrem trötthet, långsam återhämtning eller förändrad menstruationscykel.

Om du tränar hårt och ofta känner dig utmattad, skadad eller sjuk kan du behöva se över ditt energiintag och återhämtning. Balans mellan träning, mat och vila är avgörande för hälsa och prestation.