Parmesan är en favorit när jag äter pasta. Har ordnat med barnvakt ikväll och ska ut och äta på restaurang. Läser menyer för att se vad som lockar mest och min gravida vän sitter bredvid och suckar och stönar. ”Asså, allt på menyerna ser så otroligt gott ut. En råbiff till förrätt är så galet gott, pasta med parmesan och mögelostar. Alltså inte ihop, men var för sig givetvis! Men jag är så less på att hålla koll på allt man får och inte får äta när man är gravid, parmesan är det pastöriserat?!”

Är det fler som känner igen sig? Man vill så gärna göra rätt, skapa bästa förutsättningar för fostret i magen och ha ett gott samvete. Men låt mig säga, det är inte så svårt! Kort och gott kan man faktiskt äta det mesta.

Det är några få livsmedel, som vi kan för enkelhets skull sätta i kategorier, där du kan minnas att du ska kolla vad som gäller. Ost, fisk och charkuterier.

Gravida – besök livsmedelsverkets hemsida

Lägger du inte dessa detaljer på minnet finns en vansinnigt bra utskriftfärdig lista på livsmedelsverkets hemsida, här. Skriv ut den och ha den i plånboken, där har du snabbt och enkelt den till handa. Listeria är en bakterie som kan i ovanliga fall finnas i ost. Risken är mycket lite men vill du undvika den kan du tänka att alla hårdostar är för torra för att bakterier ska trivas i, som t.ex. parmesan. Opastöriserad ost är ost som inte är upphettad för att ta död på bakterier. Där kan med andra ord listeria finnas, och lika så i mögelostar. Så var enklast för mig att tänka. Listeria dör som sagt vid upphettning. Alla ostar/såser med ost som kokats upp går därmed att äta.

Gällande fisk kan dem allra flesta kvinnor troligtvis äta som vanligt. Fisk från Östersjön, Vänern och Vättern råder man att inte äta mer än nån gång per år pga miljöföroreningar. Fisk man köper i affären är sällan därifrån utan det gäller framförallt för kvinnor som ofta äter egenfångad fisk. En fisksort jag själv tänkte lite extra över var tonfisk. Den går alldeles utmärkt att äta konserverad på burk men som färsk/fryst rekommenderas att ätas nångång pga innehållet av kvicksilver.

Toxoplasma är farligt för gravida

Toxoplasma är en bakterie som kan finnas i kött, får och gris anses vara de viktigaste smittkällorna. Så när jag ovan skriver charkuterier tänker jag främst på när man äter ute på buffé eller köper färdig mat på exempelvis café. Det är bäst att undvika skivat smörgåspålägg och kall färdigmat mot slutet av hållbarhetstiden.

Ät inte rått kött, se till att genomstek köttfärs, fågel, lamm, gris och vilt eftersom toxoplasma dör vid upphettning. Och även vid frysning i tre dygn.

Så om du vill äta torkat, kallrökt eller gravat kött, tex parmaskinka eller salami, frys den i tre dygn innan du äter.

Så min kära vän, följ med ut och ät gott ikväll. Vi ska be servitrisen fråga om parmaskinkan och salamin varit fryst i tre dygn. I så fall ska vi beställa in ost-och charkbricka med extra mycket parmesan och andra hård- färsk och fetaostar!!